Uzgajivači predlažu vraćanje kill skloništa

… i preseljenje Osječko-baranjske županije u Tursku ili barem u Rumunjsku

Dana 17. srpnja 2018. godine na poziv zamjenika župana Osječko-baranjske županije održan je sastanak s predstavnicima uzgajivača pasa. Kinološko društvo Osijek je vodilo svoj zapisnik u kojemu piše da su na sastanku sudjelovali:

 1. Zamjenik župana Petar Lagator
 2. Ilija Pranjić
 3. Doc.dr.sc. Ivica Bošković, međunarodni kinološki sudac, HKS, Poljoprivredni Fakultet u Osijeku
 4. Dubravka Jovanović, dipl. iur. predstavnik lokalne samouprave
 5. Zlatko Ravlić, međunarodni kinološki sudac, ZUNJOHR
 6. Josip Novak, međunarodni kinološki sudac, Kinološko društvo Čepin
 7. Damir Jovanović, međunarodni kinološki sudac, UNJO OBŽ
 8. Jasminka Knežević, međunarodni kinološki sudac
 9. Darko Glasenhardt, dopredsjednik Kinološkog društva Osijek
 10. Zoran Hes, predsjednik Kinološkog društva Đakovo
 11. Hrvoje Crnoja, predavač u učilištu licenciranom za obuku uzgajivača životinja

Kinološki sudac i lovac doc.dr.sc. Ivica Bošković (inače i zamjenik predstojnika Zavoda za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku) je objasnio povijest selektivnog uzgoja pasa od prethistorije do danas kada su po njemu nastale današnje pasmine, pa bi se kastracijom čistokrvnih pasa ”nepovratno izgubio genetski potencijal i uništile potrebne osobine različitih pasmina pasa što između ostalog pripada i u tekovine civilizacije jer se selekcijski rad obavlja od trenutka prvog pripitomljavanja divljih pasa (vukova) do danas”, kaže docent za lovstvo.

Docent Bošković je pobrkao redoslijed i ima kompletno pogrešnu terminologiju, pa ako slučajno navrati ovdje, evo pojmovnika:

Psi su nastali od vukova ali zato što su ušli u simbiozu s čovjekom (što bi bio točan redosljed).

osijek uzgajivači 1

Ozbiljno o porijeklu pasa – klik na link:

https://www.eva.mpg.de/documents/AAAS/Thalmann_complete_Science_2013_1899732.pdf

Zatim, vrsta “domaći pas” (Canis familiaris ili Canis lupus familiaris – tu se znanstvenici ne mogu dogovoriti oko imena) može se razlikovati prema načinu života pa tako imamo:

 1. vlasničke (skrbničke) pse koji žive uz čovjeka (ljubimci ili pomagači ili policijski psi itd.)
 2. one koji žive u naseljima kao lutalice i imaju vlasnike / skrbnike (seoski psi, samošetači i sl.), a najčešće su napušteni i u stalnoj su interakciji s ljudima
 3. feralni psi (slobodnoživući psi) kojih npr. ima po smetlištima oko Rima, nemaju vlasnika, često nisu pitomi i ne kontaktiraju s ljudima

Sve su to domaći psi.

Nasuprot njima, kada se kaže “divlji pas” u hrvatskom termin ima dva značenja: može se odnositi na vrstu divlji pas u prirodi (npr. afrički divlji pas) – koji nije nikada domesticiran, nego je to vrsta životinje, isto kao hijena ili slon.

Ili se odnosi na dinga koji je poseban – on je potomak domaćeg psa koji je u potpunosti postao divlja vrsta (obrnuta domestikacija, podivljavanje).

Evo i ozbiljnije o povijesti pasmina iz pera arheologinje Rujane Jeger – klik na link: http://www.rujanajeger.com/index.php/pasmine-pasa/item/428-od-psa-do-pasmine

Bošković u svom predavanju nadalje tvrdi: ”Kastrirane jedinke gube većinu svojih karakterističnih morfoloških i fizioloških obilježja i prestaju obavljati funkcije koje su im namijenjene. Psi čuvari kastracijom gube osobine čuvara, lovački psi prestaju loviti, pronalazači droge i eksploziva kao i pastirski psi gube volju za rad. Svi radni psi gube svoju osnovnu funkciju i namjenu i postaju neupotrebljivi. Kućni ljubimci za pratnju i razonodu postaju skloniji bolestima.”

Docent Bošković neodoljivo podsjeća na onog lovca koji je na Televiziji Zapad obznanio da je područje Zaprešića zaraženo bjesnoćom – iako je u Hrvatskoj zadnja bijesna lisica evidentirana još 2014. godine. Hrvatska bijesna zemlja – klik na link: https://psilajuakaravaneprolaze.wordpress.com/2018/05/19/hrvatska-bijesna-zemlja/

Što bi na ovo rekli oni čiji kastrirani mješanci čuvaju kuće, pronalaze droge i eksplozive, čuvaju ovce? Čak niti lovački psi ne gube nagon ako se kastriraju ali bi to bilo super da je istina –  tada bi kastracija bila pravi način da se ukine krvoločni lov psima na divlje svinje ili traženje i istjerivanje životinja pred lovačke puške.

K-9 dogs – klik na link:
https://nationalpolicedogfoundation.org/faqs/

I što bi o zdravlju pasa i genskim zalihama rekli znanstvenici ili npr. britanski veterinari koji su prije nekoliko godina pokrenuli kampanju za odgovoran uzgoj upravo zbog toga što su se genske zalihe mnogih pasmina toliko smanjile da im prijeti izumiranje, što bi za pse i bio spas kada im do tada svaki dan života ne bi bio patnja.

osijek uzgajivači2

A možda je docent Bošković samo stara garda koja se drži narodnih mudrosti (čitaj ”gluposti”) pa ih plasira bez da je provjerio što se u međuvremenu u znanosti otkrilo.

bošković1
Foto by Jelenko Topić

Zatim je predstavnica lokalne samouprave pravnica Dubravka Jovanović pričala o tome da su udruge izmanipulirale općine i gradove da propišu obveznu kastraciju pa je rekla: ”To je napravljeno iz straha i neznanja, a pod pritiskom udruga za zaštitu životinja i prijedloga njihovih odluka i zakona za koje su jedinice lokalne uprave smatrale da su pravosnažne.” Obavijestila je i da je pokrenut prijedlog za ustavnost Zakona. Nadamo se da će uskoro biti pokrenut i prijedlog za ustavnost Zakona o lovstvu gdje jedinice lokalne samouprave dodjeljuju privatne posjede lovcima bez znanja vlasnika posjeda.

osijek uzgajivači4

Uglavnom, nema ništa protuustavno u tim odlukama, jer one ne naređuju obveznu kastraciju privatne pokretnine (psa / mačke) nego daju takvu mogućnost općinama i gradovima u slučaju da se pokaže da je takva odluka u javnom interesu, što je prema Ustavu dozvoljeno. Također omogućava svakom posjedniku psa da ne kastrira psa uz uvjet da ga prijavi i navede razlog zbog kojeg ga ne želi kastrirati. Istina je da ta opcija već postoji u bazi Lysacan ali očito će saživjeti tek kada ju propiše Zakon o veterinarstvu.

Također je citirala Hrvatsku veterinarsku komoru i Veterinarski fakultet – točnije potpisanog predsjednika Komore i potpisanog dekana Fakulteta – kao protivnike kastracije životinja ali je ”zaboravila” spomenuti da Odjel veterinara male prakse te iste Komore, a koji su završili taj isti Veterinarski fakultet,  ima suprotno mišljenje pozivajući se na smjernice EU prema kojima je kastracija još uvijek jedina djelotvorna mjera za smanjenje broja napuštenih pasa.

Da bi njene riječi dobile na težini, citira i proljetos smijenjenog pomoćnika ministra poljoprivrede, deklariranog mrzitelja protestanata, ateista, vegetarijanaca i raznih drugih skupina, pa kaže: ”U Ministarstvu poljoprivrede smatraju kako ne treba žuriti sa donošenjem obvezne kastracije, jer prvo treba upotrijebiti sve druge moguće metode kontrole razmnožavanja pasa lutalica.” Koje se bezuspješno primjenjuju već više od 20 godina.

osijek uzgajivači6

O Damiru Agičiću na portalu Lupiga.com – klik na link:

https://lupiga.com/vijesti/inkvizitor-u-ministarstvu-poljoprivrede-samo-u-bolesnim-drustvima-ovakvi-ljudi-mogu-obnasati-visoku-drzavnu-funkciju

Na stranu i to što se u Hrvatskoj napušteni psi ne zovu psima lutalicama, nego napuštenim psima, dakle onima koji imaju vlasnike samo što su nepoznati. Tako da je mišljenje docenta Boškovića da u Hrvatskoj s vlasničkim psima nikada nije bilo problema ustvari točno – nije bilo problema s vlasničkim psima, nego s njihovim vlasnicima koji su ih napustili.

osijek uzgajivači 7 -
Skulptura by Tanya Russel

A to je onda sasvim drugi kut gledanja na problem i nema nikakve veze sa psima nego s ljudima. Naravno, zato psi na kraju i jedini stradavaju – lutaju napušteni bez doma, gladuju, žeđaju, stradavaju u prometu i na kraju umiru. Osim ako su imali sreću da završe u udrugama na koje Damir Jovanović, kinološki sudac – koji možda sasvim slučajno nosi isto prezime kao gore spomenuta pravnica –  skreće zamjeniku župana pozornost kao na organizacije koje zanima samo profit. Možda se zato udruge nazivaju neprofitnim organizacijama, a one za zaštitu životinja spadaju u najjadnije među najjadnijima. I još k tome obavljaju komunalni posao koji bi trebali obavljati gradovi i općine. Za razliku od udruga, država bi trebala imati razumijevanja za hobi uzgajivača, smatra Jovanović.

Zatim su izloženi prijedlozi za rješavanje problema napuštenih pasa.

 1. Prijedlog delegacije je da se iz odluke o kastraciji i sterilizaciji izuzmu svi vlasnički psi označeni mikročipom. Dakle, oni od kojih potječu svi napušteni psi.
 2. Za svu štetu i probleme koje počine takvi psi odgovoran je isključivo vlasnik kojemu se naplaćuje kazna. Naravno, to je već propisano.
 3. Ako se ne može utvrditi vlasnik napuštenog psa, grad ili općina ga treba o svom trošku zbrinuti u sklonište. I to je već propisano.
 4. U trenutku prijema u skloništa pse je obavezno označiti mikročipom, vakcinirati protiv bjesnoće i tretirati protiv unutrašnjih parazita. I to je već propisano.
 5. Ali ovo nije jer je Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno ubijati životinje u skloništima, pa pretpostavljamo da uzgajivači traže izmjenu Zakona i ponovo uvođenje kill skloništa. Evo njihovog prijedloga: ”O trošku lokalne samouprave psi mogu boraviti do 30 dana. Ukoliko se pas u roku od 30 dana ne udomi pristupa se eutanaziji ili sterilizaciji o trošku lokalne samouprave. Nakon toga prestaje sva briga lokalne samouprave o navedenom psu.
 6. Još jedan biser: ”Ukoliko se radi o „no kill“ skloništu za životinje koje ne dozvoljavaju eutanaziju – a to su sva skloništa u Hrvatskoj (op.a.) – daljnju brigu o životinji i financiranje držanja životinje preuzima sklonište.
 7. Eutanazija neudomljenih pasa je obavezna za takozvane „divlje“ pse koji nisu nikada živjeli u doticaju s čovjekom (okoćeni u prirodi, na odlagalištima otpada, napuštenim farmama i vojnim objektima,…) i njihova socijalizacija i suživot s čovjekom je nemoguć.
 8. Takozvane „urbane pse lutalice“ koji su bez vlasnika, a cijeli svoj život su živjeli u naseljenim mjestima u suživotu s čovjekom ukoliko ne budu udomljeni u roku od 30 dana moguće je sterilizirati, fotografirati i otvoriti im karton u komunalnom poduzeću, označiti ušnom markicom (da se zna da je to gradski pas), i pustiti natrag na mjesto gdje su uhvaćeni. Jednom godišnje ih treba ponovno uhvatiti i vakcinirati protiv zoonoza. Obzirom da su sterilizirani oni se više neće razmnožavati, a neće biti agresivni niti će praviti druge probleme, a njihov broj će se lagano smanjivati tijekom godina. Dobrodošli u Tursku! Zbogom Zapade!

I na kraju uz dramatični apel delegacija prorokuje:

 • Gubi se jedna biološka vrsta (predviđaju da će psi biti istrijebljeni – op.a).
 • Gube se hrvatske pasmine pasa – nacionalno blago, kultura i civilizacijsko obilježje jednog naroda (misli se na autohtone pasmine koje će se zatrti ako se zakonom onemogući njihovo štancanje – op.a).
 • Onemogućava se obavljanje gospodarskih djelatnosti kao što je lov (još nije jasno da li lovstvo donosi profit kako tvrde lovci ili su lovačka društva u gubitku kako se jadaju lovci – op.a),
 • Onemogućava se čuvanje objekata i imovine (nažalost, u Hrvatskoj se još nije čulo za alarmne sustave – op.a),
 • Onemogućava se kontrola distribucije droge, eksploziva, duhana (jer će pseća vrsta biti izbrisana s lica zemlje ili će biti izbrisani samo labradori i bloodhoundi, a i mješanci koji se koriste u policijama diljem svijeta – op.a)
 • Onemogućava se obavljanje zdravstvenih djelatnosti – vodiči slijepih i hendikepiranih osoba (vidi razne razloge gore – op.a)

Nadamo se da zamjenik župana ovaj sastanak smatra čistim gubitkom vremena.

osijek-uzgajivači

Zapisnik na FB stranici Društva – klik na link:

https://www.facebook.com/kdosijek/posts/2029161973769163

Prenesno u Glasu Slavonije

http://www.glas-slavonije.hr/371547/15/Vlasnicki-psi-nisu-nikada-bili-problem

Oglasi

5 thoughts on “Uzgajivači predlažu vraćanje kill skloništa

 1. Veću glupost u životu nisam čula a živim već 60 godina hvala bogu! Kakvi vražji uzgajivači pasa, to su pojedinci koji se bave biznisom i boli ih samo novac. A država da valja ne bi bilo uzgajivača kak se ko sjeti. A ovo sa nestankom pasmina mi je debilana broj jedan! Vi koji spašavate razbacane pse i mačke da ste pametni, skupili bi sve na hrpu pa im iskipali tako pred vrata svu tu gomilu jada…pa im ne bi palo na pamet više baljezgat! Ovako ih baš briga, sve će to volonteri odraditi! A oni pametni i prepametni…i dalje će nas zabavljat sa ovakovim biserima! Moj otac je bio seljak a ovo su seljačine teške!

  Sviđa mi se

 2. Sve se slazem s vama, samo je problem kad je u no kill sklonistu pas koji se ne udomljuje godinama i godinama. Tko ce platit za njegove potrebe, hranu i veterinarsku skrb, tijekom tog vremena? Kad bi se to moglo rjesit dobrovoljnim donacijama kao u SAD-u, bez zadiranja u javna proracunska sredstva, bilo bi sjajno. Ovako bojim se troskovi ce pasti na slaba leđa ionako preopterecenih poreznih obveznika.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s